Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mathörnan kör Mello-tema

Publicerat fredag 31 januari 2014 kl 16.23
-Melodifestivalen är min julafton
(25 min)
1 av 2
Maria Karlsson med tilltugg för mello. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
2 av 2
Morötter, dipp, jordgubbar, paj mm. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Imorgon inleds Melodifestivalen med deltävling 1 i Malmö och när man sitter framför tvn så ska man enligt mathörnans gäst Maria Karlsson äta plockmat.

Veckans gäst i mathörnan är Maria Karlsson som bjuder på plockmat i samband med att man bänkar sig framför tvn för melodifestivalens första deltävling.

All mat har schlagertema
Getostpaj a la Dover-Calais, kebabpizza Slivovitza och en drink som kallas Night of passion. Den invigde melodifestivalnörden ser givetvis direkt kopplingarna till Styles bidrag från 1986, det humoristiska låten av Andra Generationen och namnet på den låt The Poodles tävlade med i Karlskrona 2006.

Det ska börja tidigt
Maria Karlsson minns året då Miss Decibel tävlade 1978. Låten sjöngs av Wizex med Kikki Danielsson och Lasse Holm och kom tvåa efter en skiljeomgång med Björn Skifs och låten Det blir alltid värre framåt natten. Sedan dess har hon varit fast i det s.k. melloträsket. Nu är det dottern som invigs och hela familjen ska ta tåget ned till malmö för den första deltävlingen.

Hur går det i Malmö?
– Jag hoppas Linus Svenning tar finalplatsen från Yohio, och Helena Paparizou har vi ju längtat efter länge. Jag har dock inte hört någon av låtarna än.

Maria ser fram emot resan till Malmö. Hon beskriver Melodifestivalens antågande som hennes egen julafton. Vilka som till slut kniper direktplatserna till finalen på Friends arena och vilka som får en andra chans får vi veta först på lördag kväll.

Marias Mello-recept

Getostpaj a la Dover-Calais
Bred creme fraiche på smörgåsplattor, klicka på getost o grädda i 225 grader till fin färg. Toppa med fikonmarmelad o riven parmesan.

Kebabpizza Slivovitza
Bred tomatsås på pizzatortilla-bottnar, strö över rikligt med ost. Grädda 225 grader tills kanterna är frasiga. Toppa med stekt kebabsplitt, röd lök, tomat och vitlöksdressing samt pizzakrydda.

Night of passion drink
Lägg fruktkött från passionsfrukt i höga glas, fyll på med cider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".