Veterinärer kan utsättas för hot och våld när de anmäler missförhållanden. Foto: TT.

Veterinärer utsätts för hot och våld på arbetet

1:26 min

Många veterinärer som jobbar med djurskydd utsätts för hot och i vissa fall våld i sitt arbete, också i Blekinge. 

Det visar en rapport från Sveriges veterinärförbund i dag. I Blekinge är Björn Dahlén länsveterinär och han har själv upplevt både hot och våld i sitt arbete och en gång kunde det slutat riktigt illa:

– Jag var ute med en kommunal inspektör, vi hade polis med oss också, då var det en djurhållare som försökte köra över oss med traktorn, säger Björn Dahlén.

Fyra av tio tilllfrågade svarade på enkäten som skickades ut till länsveterinärer, distriktsveterinärer och besiktiningsveterinärer som alla jobbar med djurskydd för olika myndigheter, till exempel med tillsyn vid slakt. 

På Länstyrelsen i Blekinge utbildas både veterinärer och djurskyddsinspektörer i kommunikation och ser alltid till vara minst två på plats om en situation verkar osäker, metoder som Sveriges veterinärförbund efterlyser i större skala. Johan Beck-Friis är informationschef på Sveriges veterinärförbund och oroas över vad hoten kan leda till om inga åtgärder införs.

– Risken finns ju att man som kontrollant blundar i vissa situationer, för att det blir väldigt jobbigt personligt för en, säger Johan Beck-Friis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista