Örjan Zettergren, personalchef hos Blekingepolisen. Foto: Camilla Kanz/ Sveriges Radio

Polisen ser över rutiner om sidouppdrag

Ett tungt ansvar faller på länets poliser att anmäla om de har bisysslor. Men polismannen som har ett företag ihop med en man som är dömd för bedrägeri har fått Blekingepolisen att fundera över sina rutiner runt de anställdas bisysslor.

– Vi får väl ta lärdom och kanske flagga lite mer för det här, säger Örjan Zettergren som är personalchef på Blekingepolisen.

Så fort en polis vill syssla med något vid sidan av sitt arbete så ska en ansökan lämnas in om bisyssla. Ungefär tre ansökningar om bisysslor per år får Blekingepolisen in och lika många telefonsamtal med frågor.

Genom åren har ordningsvakt, taxichaufför och parkeringsvakt fått nej. Köra timmerbil i familjeföretaget har fått ja. Sälja bilar nej.

På Rikspolisstyrelsen har man aldrig tidigare hört talas om ett fall där en polis haft ett bolag ihop med någon dömd. Men juristerna där vill inte uttala sig om polisen i Blekinge som startade företag med en man som sedan dömdes för bedrägeri.

Men polisfackets ordförande i Blekinge Jonas Nimborn menar att det borde vara ett solklart nej om en kompanjon dömts till fängelse eller villkorlig dom.

Vad polismannen i Blekinge, som har ett bolag ihop med en dömd man och sitter i styrelsen för ett restaurangföretag, kommer att få för besked blir klart först i veckan.

– Som polis bör man nog inte bedriva affärer tillsammans med någon som är dömd eller misstänkt för något, säger Örjan Zettergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".