Föreläsare och utbildningskonsult Maria Andersson från Karlskoga som själv fick diagnosen ADHD för tio år sedan pratar om hur flickor visar andra symptom än vad pojkar gör. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

Hon föreläser om flickor och ADHD

11 min

Vad innebär egentligen ADHD för flickor? Visar flickor andra symptom än pojkar? Om detta handlar en föreläsningsturné med Maria Andersson.

I veckan besöker hon både Karlskrona och Karlshamn. Ämnet är ADHD-diagnoser för flickor.
40-åriga Maria Andersson som själv fick diagnosen sent i livet, kommer från Karlskoga i Värmland och har en minst sagt brokig bakgrund.
Efter åratal av missbruk och social utsatthet lyckades hon ta sig ur sin misär och föreläser sedan en tid tillbaka om ämnet ADHD och då framförallt med fokus på hur flickors ADHD hamnar i skymundan.

– Det är svårare att upptäcka hos flickor då de inte har samma utåtagerande beteende som pojkar, säger Maria Andersson.
Flickor håller ihop och försöker fokusera och koncentrera sig trots att de tappar koncentrationen lika mycket som pojkar.

En attitydfråga
Anledningen till att ADHD hos flickor inte upptäcks lika lätt kan enligt Andersson vara att många av tjejerna är kreativa och har hög IQ men ändå inte når målen i skolan. Det handlar mycket om attityder, menar hon.  

När Maria Andersson själv fick sin diagnos för tio år sedan var det många bitar som föll på plats.
– Det förändrade mitt liv nåt enormt. Jag var den här tjejen som kände mig annorlunda. Jag misslyckades hela tiden. Jag fick alltid höra att jag pratade för mycket. Hur mycket jag än fokuserade mig i skolan, lyssnade på fröken och bläddrade i boken så tappade jag tråden och blev pratig och fnissig och så åkte man ur klassrummet, säger Maria Andersson.

Tuff barndom
Barndomen för Maria Andersson var tuff. Hennes föräldrar var missbrukare och själv blev hon fosterhemsplacerad. I tonåren började hon skolka och hamnade själv i ett missbruk.
Nu har livet tagit en ny vändning för Maria Andersson som tidigare hade god man, driver nu ett eget företag och berättar för andra om hur det är att leva med ADHD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista