1 av 3
Cascades Djupafors fabrik i Kallinge läggs ned. Foto: Molly Berggren/ Sveriges Radio
2 av 3
Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) säger att nedläggningen av fabriken kommer att bli kännbar för kommunen. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
3 av 3
Fackförbundet Pappers ordförande Per Gustafsson hade viss förståelse för att Cascade Djupafors lägger ner fabriken. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio

Kommunalråd tagen på sängen när fabrik i Kallinge läggs ner

1:27 min

Beskedet om att Cascades Djupafors anläggning i Kallinge läggs ner kom som en överraskning för kommunledningen i Ronneby.

Idag kom beskedet om att kartongtillverkaren Cascades Djupafors lägger ner sin verksamhet i Kallinge. Ett beslut som påverkar 130 anställda på företaget.

Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) säger att man har förstått att det har gått dåligt för företaget men att en nedläggning inte har funnits med i de diskussionerna kommunen har haft med företagsledningen.

Ett dråpslag
I förmiddags informerades personalen om beslutet och det var givetvis tungt för de anställda på Cascades Djupafors. 

– Det är ju väldigt tråkigt, även om det kanske inte är så överraskande efter många år av förlust, säger Per Gustafsson, ordförande i fackförbundet Pappers.

Enligt Per Gustafsson har företaget gått back 115 miljoner kronor de senaste sju åren. Han tycker att företaget med tanke på det har haft bra tålamod men samtidigt säger han att de kanske borde ha vidtagit åtgärder tidigare.

– Vi är ju en av de sista tunga industrierna som går omkull nu, så naturligtvis är det ett dråpslag, det är ju totalt 130 anställda. Vi ska hålla produktionen igång till juli. Vi får hoppas på det bästa, att det kan dyka upp någon som kan köpa oss, säger Per Gustafsson. 

Redan hög arbetslöshet
I en kommun som redan har hög arbetslöshet är nedläggningen av fabriken kännbar. Enligt kommunalrådet Roger Fredriksson får det här stora konsekvenser.

– Visst är det ett hårt slag, säger han.

Under eftermiddagen har kommunledningen suttit i möte med företaget för att diskutera framtiden för anläggningen och för de anställda.

P4 Blekinge har försökt att nå företaget för en kommentar men har inte lyckats med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista