Tufft för anställda på Cascades Djupafors fabrik i Kallinge. Foto: Molly Berggren/ Sveriges Radio

Tufft uppvaknande för Ronneby

1:32 min

Det är en bister verklighet som Ronneby vaknar upp till idag - dagen efter att 155 personer fick besked om att de förlorar sina jobb.

Det blev en svart dag i Ronneby igår. På förmiddagen kom beskedet om att kartongtillverkaren Cascades Djupafors lägger ned till sommaren.

Och bara timmar senare varslade Nordic Vehicle Conversion, tidigare Karosseriverkstaden, 25 anställda om uppsägning. Totalt 155 anställda i Ronneby fick igår veta att de förlorar sina jobb.

48 lediga jobb
Men Nada Mladenovic, chef för arbetsförmedlingen i Ronneby, håller trots det en positiv inställning. Ingen vinner på att hon talar i svarta rubriker, menar hon samtidigt som hon slår i databasen över lediga jobb. Allra minst gårdagens drabbade.

– Nu ska vi se vad lilla Ronneby har att erbjuda...där har vi 48 lediga jobb. Så många platser tycker jag är rätt bra siffra för Ronneby, säger Nada Mladenovic.

"Hoppfullt för industrianställda"
Men arbetslöshetssiffrorna går helt klart i en dov färgskala. Drygt 13 procent av Ronnebyborna är arbetslösa, vilket är fem procentenheter högre än resten av landet. Nada Mladenovic prognos för de anställda på Cascades Djupafors och Nordic Vehicle Conversion är ändå ljus.

– En tillverkningsindustri finns ju här så har man en kompetens från en industri så har man ju väldigt goda chanser till jobb, säger Nada Mladenovic.

"Synd om Ronneby"
Nu drar arbetsförmedlingens paket för sådana här situationer igång. Igår träffades arbetsförmedlingen och Ronneby kommun. Sen kommer en kontakt med Cascades och fabriken i Backaryd. De anställda ska informeras om a-kassan och få en individuell plan. Det är alltså fullt blås på institutionerna. Men mannen på gatan är inte lika hoppfull inför framtiden.

– Oj...vad synd om Ronneby och Kallinge. Vi har ju hög arbetslöshet här. Och många som jobbar där är ju äldre och har jobbat där länge. Var ska de ta vägen? säger Peter Stevrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista