Anders Olsson bor på Eklunden i Hällaryd. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

För lite att göra för gamla i Karlshamn

1:31 min

Gamla som bor på kommunens särskilda boenden i Karlshamn har för lite att göra på kvällar och helger.

Följden blir att vissa går och lägger sig redan klockan sex på kvällen.

Det visar en revisionsrapport som granskat hur meningsfull de äldres vardag är, och om de är själva kan välja vad de vill göra.

Jard Larsson är kommunal revisor och han anser att det är orimligt att en äldre person tillbringar tolv timmar i sträck i sängen.

– Det är kultur att man fokuserar på hel, mätt och ren, och inte så mycket på aktiviteter och meningsfullheter, säger han.

Ändring
Så här måste det bli ändring, menar Jard Larsson, som granskat Östralycke, Gustavsborg och Eklunden, tre särskilda boenden i Karlshamn. Ett särskilt boende är till för gamla som behöver hjälp dygnet runt. Vissa kan vara dementa andra inte, och många klarar ändå olika aktiviteter som promenader, att lyssna på högläsning eller baka.

Mer fokus
Nu när kommunen tagit över från landstinget måste mer fokus läggas på en meningsfull vardag, och inte lika mycket på sjukvård och omvårdnad. Vilket betyder att de gamla själva måste få bestämma vad de vill göra. Och då måste boendet kunna anpassas efter det. Är det till exempel en äldre som vill vara uppe längre på kvällen måste schemat kunna läggas om så att det blir mer personal senare på kvällen. För brist på sysselsättning får konsekvenser.

– Blir man inte stimulerad så blir det oro och ångest, så det är viktigt att man inte medicinerar mot passivitet, utan att man åtgärdar passivitet, säger Jard Larsson.

Tomt i TV-rummet
När jag besökte Eklunden i Hällaryd vid sextiden på kvällen var det tomt i det gemensamma TV-rummet på första våningen, de boende satt i sina egna rum och tittade på TV. 93-årige Anders Olsson håller med att det inte är så mycket att göra, men han kan lägga sig när han vill.

– De kommer in här vid sju-halvåtta. De är duktiga, töserna som jobbar här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista