Här landar planen från Ryssland och Ukraina. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Ryska flygplan tankar på F17

Försvaret: "Ronneby bra ställe för Ryssland att tanka"
1:49 min

Ett femtiotal ryska och ukrainska spaningsplan har landat på F17 i Kallinge och tankat de senaste tolv åren. Planen har mellanlandat på väg ut för att filma internationella flygbaser.

Varken Ivan Grubisic eller Matilda Kjellsson som besöker macken i Kallinge har hört talas om att spaningsplan från Ukraina och Ryssland landar på F17 flera gånger per år.

– Det hade jag ingen aning om. Vi vet inte mycket om sånt, säger Ivan Grubisic som bott över 40 år i Kallinge.

– Nej, det visste jag inte. Det låter lite... Jag vet inte vad jag ska säga om det faktiskt, säger Matilda Kjellsson.

Filmar militära baser
I över tio år har de mellanlandat i Blekinge på sin väg ut i Europa där de filmar militära baser genom det så kallade Open Skies-avtalet. Ett avtal som flera länder ingick efter Kalla kriget och som går ut på att länderna kontrollerat filmar varandras militärbaser för att förhindra kapprustning.

F17 viktigast
Just F17 i Kallinge är den viktigaste av de tre flygbaser i Sverige där utländska plan får mellanlanda.

– Ronneby ligger där det ligger. Södra Sverige är ett bra ställe att stanna och tanka på för till exempel ryska plan, säger Håkan Josefsson, chef för Open Skies inom försvarsmakten i Sverige.

Marinbasen filmad
Även Sverige filmar utländska militärbaser. Och både Marinbasen och F17 i Blekinge har genom åren filmats av andra länder. Grundtanken är att om länderna är öppna med varandra så bevaras freden.

Planerat besök
När ryska bombplan övade anfall i närheten av Gotland för snart ett år sen var upprördheten stor. Men det är stor skillnad mellan de flygningarna och de ryska plan som landar i Sverige, menar Håkan Josefsson.

– Det här är en planerad verksamhet som vi har god kontroll på och insyn i så det är ingen överraskning när det landar flygplan på Kallinge, säger Håkan Josefsson.

Lyssnartips

Den här nyheten kom till via ett tips till Publiknätverket. 

Vill du också gå med? Anmäl dig här, eller ring vår Publikredaktör Rebecka Gyllin på 0455-36 68 10. Du kan också mejla tips.blekinge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".