Annika Karlsson är enhetschef på Eklunden i Hällaryd. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Hon svarar på kritiken: Inga gamla lägger sig klockan sex

"Mer att göra än vad som syns på pappret"
1:30 min

Nu kommer mothugg på kritiken om att gamla i Karlshamn har så lite att göra att de går och lägger sig från klockan sex på kvällen.

Brist på meningsfull sysselsättning skulle enligt en revisionsrapport leda till att vissa gamla på särskilda boenden tillbringar upp till tolv timmar i sträck i sängen.

Men det är ingen som går och lägger sig klockan sex om de inte är sjuka, menar Annika Karlsson, enhetschef för Gustavsborg och Eklunden, två av de granskade boendena.

– Det är ingen vårdtagare som går och lägger sig så tidigt om det inte finns en speciell anledning, säger hon.

Finns aktiviteter
En anledning skulle kunna vara att den boende är sjuk eller känner sig så trött att den inte orkar vara uppe. Och det finns betydligt mer att göra än vad som syns på papperet, enligt Annika Karlsson.

Revisorn Jard Larsson har bland annat granskat 15 genomförandeplaner. I planen ska personalen skriva in de aktiviteter varje boende deltagit i under en månad. Det kan vara att plocka äpplen i trädgården som man sedan bakar en kaka på, lyssna till högläsning eller ta en promenad till torget och handla.

Inte skrivit in
Men personalen har varit dålig på att skriva in aktiviteterna, enligt Annika Karlsson.

– Där håller jag med utredningen, och vi jobbar på det redan nu, att bli bättre på att utläsa hur varje person ska få sin stimulans, säger hon.

Hel mätt och ren
Ett särskilt boende är till för gamla som behöver hjälp 24 timmar om dygnet. Tidigare hade landstinget ansvaret, och det kan vara så att personalen fortfarande tänker för mycket på att hålla vårdtagaren hel, mätt och ren, enligt Annika Karlsson.

Hon tycker inte heller det är så konstigt om en person som fått lämna hela sin gamla tillvaro upplever att livet är meningslöst.

– Det är ju inte så många av dem som bor hos oss som har valt det av egen fri vilja, de har fått lämna sitt hus eller sin lägenhet där de har bott i många år, och när de flyttar hit kan de inte ta med sig tavlor, möbler och husgeråd eftersom det är ett begränsat utrymme, säger Annika Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".