Staffan Sundås vid orgeln Foto: Mattias Nilsson/Sveriges Radio

Välklingande Melodifestivaltoner i Fredrikskyrkan

7:50 min

Organisten Staffan Sundås i Karlskrona spelar till vardags sakral orgelmusik. I Melodifestivaltider händer det dock att han byter repertoar.

Man kan fråga sig vad en så kallad seriös musiker egentligen tycker om Melodifestivalmusiken. Staffan Sundås arbetar som organist i Fredrikskyrkan i Karlskrona och han har inga fördomar mot schlagermusik. Tvärtom - låtarna är ett tidens tecken på hur musikkulturen ser ut.

Svårt att förutsäga populariteten 
Det svåra, menar han, är däremot att veta vilka av låtarna som är hållbara i längden.

– En sån låt som Du är för alltid en del utav mig från 1996 nådde ingen större framgång i Melodifestivalen men låg sedan etta på Svensktoppen i 38 veckor eller vad det var, säger Staffan Sundås. På samma sätt kan en vinnarlåt glömmas relativt snabbt.

– Jag tycker att det är jättekul att titta stilmässigt på låtarna och nu de senaste åren har det kommit väldigt mycket andra influenser in i låtarna, inte minst bland årets låtar.  

Ett fantastiskt instrument
Någon svårighet att tolka den moderna schlagermusiken på orgel ser Staffan Sundås inte.

– Orgeln är ju ett så fantastiskt instrument, jag tycker bara att det skapar nya utmaningar.

Förra året, när en av Melodifestivalens deltävlingar gick av stapeln i Karlskrona, arrangerade Sundås en uppskattad orgelkonsert i Fredrikskyrkan med just låtar ur schlagerfestivalen.   

Renovering pågår
För tillfället håller Fredrikskyrkan på att renoveras och då plockar man tillfälligt ner den romantiska orgel från 1900-talets början som ersatte barockorgeln från 1764. Sedan 1980-talet använder man sig dock åter av den stora barockorgeln och låter fasaden vara synonym med det klingande.
Detta innebär att Fredrikskyrkan framöver kommer att ha två orglar som ska kunna användas samtidigt om man vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista