1 av 3
Lasse Carlsson har ofta fått höra att han själv är lite lik gubben Rosenbom med sitt vita skägg och långa hår. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Lasse Carlsson har själv tillverkat den allra minsta gubben. Den är i lego och på parollen står det lite skämtsamt "Hit med pengarna". Det är en lite modernare Rosenbom förklarar Lasse. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Lasse Carlsson har hittills fått ihop ett trettiotal Rosenbomfigurer, var och en har en egen historia. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

Nu är han Rosenbomfrälst

Lasse Carlsson: En speciell figur
8:22 min

Intresset för Rosenbom väcktes av en handkretad liten gubbe i trä som Lasse Carlsson snubblade över på nätet. Nu växer samlingen snabbt.

Hemma på hyllan stod sedan länge tre olika modeller av gubben Rosenbom. Men det var när Lasse Carlsson i Vedeby utanför Karlskrona föll för den lite udda versionen i trä på en köp- och säljsajt på nätet som samlandet verkligen tog fart.

– Jag tänkte, undrar hur många modeller jag kan hitta.

Ett särintresse
Där började allt. På bara tre fyra månader har han samlat på sig ett trettiotal gubbar, både i trä, porslin, metall och delvis i plast. Men nu börjar det bli lite trångt på hyllan hemma i skåpet.

– Min sambo tycker att vi kanske ska plocka bort några, men det kommer inte hända, de kommer öka, säger han och skrattar.

En modern Rosenbom
En gubbe sticker dock ut i samlingen. Det visar sig vara en Rosenbom i lego som Lasse Carlsson själv har tillverkat. Istället för de traditionella orden på parollen står det istället fritt översatt "Hit med pengarna".

– Han är ju lite modern kan man säga, och han får stå där för jag tycker att han blev himla rolig.

Blivande museum
Vid sidan av samlandet försöker han också bena ut historien kring gubben Rosenbom. Men det är inte det lättaste. Om Rosenbom verkligen frös ihjäl utanför Amiralitetskyrkan tiggandes på nyårsafton 1717, eller om han egentligen dog i kriget i Polen, är oklart menar Lasse Carlsson.

Klart är dock att hans samling växer fort och frågan är om det inte blir ett museum i framtiden av alltihop.

– Vi får väl se, det är inte omöjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".