Doris Zetterqvist verksamhetschef på äldreomsorgen i Karlshamn. Foto: Carina Merlin/Sveriges Radio

Pedagoger ska ge äldre en bättre vardag

1:29 min

Nu ska fritidspedagoger lämna mellanstadiebarnen för att ge de äldre i Karlshamn en meningsfull vardag.

Det är ett av förslagen i en handlingsplan kommunen tagit fram för att möta kritiken om att vissa gamla kan gå och lägga sig klockan sex på kvällen för att de inte har något annat att göra.

Christel Friskopp är socialdemokratisk ordförande i omsorgsnämnden, och hon tycker planen är bra.
– Det är nödvändigt för när vi ser att vi har brister vill vi givetvis bli bättre, säger hon.

Klarar aktiviteter
Det är en av frågorna Doris Zetterqvist, verksamhetschef på äldreomsorgen i Karlsham, brottas med just nu. Fritidspedagoger jobbar oftast på skolor med barn från sju till tolv år, men skulle kunna göra nytta också på särskilda boenden. Där bor gamla som behöver hjälp 24 timmar om dygnet.

Men många klarar ändå olika aktiviteter som att gå ut, lyssna till högläsning eller baka, och här skulle fritids- eller äldrepedagoger bidra med en kompetens som vårdpersonalen inte har, menar Doris Zetterqvist.
– Vårdpersonalen är utbildad i vård och omsorg i första hand och sedan kommer de övriga aktiviteterna i andra hand, säger hon.

Flexibla scheman
Annat som ska förbättras är schemana. Det ska bli lättare att ändra så att gamla som vill vara uppe längre på kvällarna kan vara det. Kommunen ska också säkra att varje boende får möta samma läkare, och ta hjälp av fler frivilligorganisationer.

Äldres behov
Och för att verkligen kunna anpassa verksamheten till de äldres behov bör kommunen enligt den granskning som resulterat i en handlingsplan ta reda på vilka aktiviteter de äldre själva vill ha. Det ska göras i en enkät till de boende nu under våren.
– Jag hoppas och förutsätter att alla kommuner i landet tar kritik på allvar och utarbetar en handlingsplan, säger Christel Friskopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista