Yusuf Neyazi högsta dröm är att få jobba som frisör. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Arbetslöse Yusuf: Vill ha ett jobb och en framtid

1:37 min

28-årige Yusuf Neyazi i Karlskrona har varit arbetslös i tio år och vill inget hellre än att ha ett jobb.

Yusuf Neyazi har haft flera olika praktikplatser men när praktikperioden tagit slut har han återigen gått ut i arbetslöshet. Det har varit samma sak varje gång och han upplever att Arbetsförmedlingen inte på något sätt hjälpt honom för att komma in på arbetsmarknaden.

– Jag är inte en sådan som säger att jag inte vill eller att det inte passar mig. Jag vill ha ett jobb. Jag vill ha en framtid, säger Yusuf Neyazi.

Psykiskt jobbigt
Enligt honom gör Arbetsförmedlingen ingenting. Praktikplatserna och de få tillfälliga jobb han haft har han själv hittat. Och han säger att när han velat gå kurser, för att på så sätt närma sig ett jobb, har arbetsförmedlaren varit negativt inställd och sagt nej.

Och det är psykiskt jobbigt att gå arbetslös så länge.

 – Jag sitter bara hemma och rullar tummarna och ingen bryr sig om det, säger han.

Hans högsta dröm är att få jobba som frisör och han känner att han från sin sida gjort vad han kunnat för att hitta jobb. Men det blir inget och från Arbetsförmedlingen känner han som sagt att han inte fått något som helst stöd eller någon hjälp att komma närmare arbetsmarknaden.

Förväntningar krockar
Och så ska man givetvis inte känna. Enligt Nada Mladenovic, chef på Arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby, är det generellt olyckligt att man känner att man inte får det stöd man behöver.

– Samtidigt är det kundens förväntningar som krockar med det uppdraget vi har. Man kanske tror att det går att få mer hjälp än det går att få, säger hon.

Hon tillägger dock att man borde kunna känna stöd och stöttning från sin handledare.

I år har Arbetsförmedlingen som uppdrag att stötta just långtidsarbetslösa, som till exempel Yusuf Neyazi.

Och under tiden som Arbetsförmedlingen tar till sig av kritiken fortsätter han att sitta hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista