Foto: Bertil Ericson / TT

600 blekingar får inte sina pengar utbetalade idag

1:46 min

Nästan 600 personer i Blekinge som nyligen fått svenskt medborgarskap får inte sitt etableringstöd utbetalat idag som det var tänkt.

– Var och en kan tänka sig in i den situationen. Du förväntar dig att få dina pengar, du ska betala hyra och räkningar, och så kan du inte göra det i tid. Det är naturligtvis inte bra, säger Per Håkansson som är handläggare på Arbetsförmedlingen i Karlskrona.

I Blekinge är det nästan alla de runt 600 personer som får etableringsersättning som inte  kommer att få några pengar utbetalade idag.

System krånglade
Anledningen är att  Arbetsförmedlingens system krånglade under några timmar i början av veckan.

Det räckte för att det inte skulle gå att skicka  information till Försäkringskassan som var nödvändig för att utbetalningarna skulle kunna göras.

Pengarna beräknas nu betalas ut först den tolfte februari istället, fem dagar senare än vad det är tänkt.

Hur den berörda gruppen har reagerat på det, vet Per Håkansson inte än.

– De har nog inte hunnit  fatta det än eftersom utbetalningen var tänkt till idag. Förmodligen kommer responsen nästa vecka.

Bollen ligger hos Försäkringskassan
Bengt Grejs, enhetschef för integration och etablering på Arbetsförmedlingen, säger att man har pratat med Försäkringskassan för att se om man iallafall kan tidigarelägga betalningen.

– Finns det möjlighet att tidigarelägga betalningen till den nionde så kommer vi att göra det, men vi har inte fått något svar än om det är möjligt eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista