1 av 3
Elsa Svensson är 99-åringen som inte missar sport i onödan. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
2 av 3
Elsa Svensson hejar på de tävlande i vinter-OS. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
3 av 3
Elsa Svensson sitter bänkad framför OS på tv:n. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio

Elsa Svensson: "De får ställa maten bredvid, för jag har inte tid"

7:41 min

Att Elsa Svensson är 99 år gammal och både hör och ser dåligt hejdar henne inte. Sportintresset är för stort, så nu sitter hon bänkad framför tv:n när OS är i gång.

Men det var inte helt lätt för henne. OS sänds inte längre i SVT:s kanaler, och därför missade Elsa Svensson på äldreboendet Olsgården i Kallinge invigningen av OS i fredags.

Men Elsa Svensson kan i alla fall få in kanalerna. Det är det inte alla som får.

Många som vill se OS kan gå miste om det för att de inte har tillgång till sändningarna. Främst är det just äldre på boenden som kan gå miste om kalaset för att kanalerna inte finns.

I Ronneby till exempel är det ungefär hälften av alla äldreboenden som har TV3 och TV10 vilket är de som krävs för att se OS-sändningarna.

 Samtidigt tror Elsa Svensson inte att det gör så mycket. Hon tror inte att alla gamla är så intresserade.

– Det är inte många äldre som är intresserade. Det är inte alla som tycker som jag. Men det är tråkigt att alla inte kan se, säger hon.

Bekant med Stefan Holm
Bäst gillar Elsa Svensson skidåkning och friidrott.

– Jag har en dotterson som varit höjdhoppare och träffat Stefan Holm. Det har jag med gjort, jag har varit i Värmland där dottersonen bor och hälsat på honom, berättar Elsa Svensson.

– Jag fick en fin bok av Stefan Holm, med hans anteckning i. "Till Stålmormor" skrev han, säger Elsa Svensson och skrattar.

Även om Stefan Holm ligger Elsa Svensson varmt om hjärtat har hon en skidåkare i den svenska OS-truppen som betyder lite mer för henne. Hon gillar Johan Olsson.

– Han är duktig, fast han har varit skadad. Men han är visst med, så han har väl repat sig. Han åkte ju femmilen. Åh, jag njöt när han körde, säger Elsa Svensson.

Johan Olsson är favoriten
Elsa Svensson pratar om Johan Olssons femmilslopp vid världsmästerskapen i Val di Fiemme 2013. Det lopp han tog ledningen direkt i och vann storstilat före bland andra schweizaren Dario Cologna. Ett lopp som senare gjorde att han tilldelades bragdguldet.

– Det var så härligt att se honom. Den där schweizaren, han ramlade mitt i en kurva och då satte han fräs Johan. Och så ledde han hela tiden. Det var fint det, säger Elsa Svensson.

Men nu är det Charlotte Kalla och skiatlon som det handlar om. Elsa Svensson tror på Charlotte Kalla, men tror att det finns hårt motstånd i leden.

– Jag tror norskorna tar det i alla fall. Åtminstone Björgen. Men Johaug kan hon med. Men Kalla brukar slå henne, säger Elsa Svensson och fortsätter:

– Jag hoppas Kalla orkar orka hela vägen ut. Men hon har varit kämpig och gått rätt så bra. Det ser riktigt bra ut. Nu måste vi klappa på henne.

Till sist rycker Charlotte Kalla. Bara norska Marit Björgen hänger på. Elsa Svensson är helt med och kommenterar:

– Nu är norskan före. Det är ingen som slår Björgren. Men Kalla är som en igel. De andra ser man inte röken av. Nu håller vi tummarna.

Silver till Sverige
Den här gången räcker Charlotte Kalla inte hela vägen, men det blir en silvermedalj.

– Hon blev tvåa! Det var bra det. Slog alla de andra. Det får vi applådera för. Det var jättebra gjort, jag önskar hon haft det lilla före, men det blir nästa gång. Nästa gång slår hon henne, säger Elsa Svensson. 

Första OS-medaljen till Sverige. Första av många spår Elsa Svensson. Nu när kanalerna är hittade kommer det bli mycket OS för den sportintresserade 99-åringen.

– Sitter man själv så är man mer koncentrerad. Följer med bättre, och är det riktigt...då får de sätta maten där för då går jag inte ut, för då ska jag se OS, säger Elsa Svensson och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista