Egen brunn. Foto: Markus Dahlberg/TT
Det finns inga farliga nivåer av kemikalierna PFAS i de privata dricksvattenbrunnarna i Kallinge. Foto: Markus Dahlberg/TT

Lugnande besked om PFAS i privata brunnar i Kallinge

1:23 min

Ingen av de privata dricksvattenbrunnarna i närheten av F17 i Kallinge innehöll några farliga nivåer av de giftiga kemikalierna PFAS.

Totalt är det elva privata brunnar som testats för de kemikalier som går under samlingsnamnet PFAS. I sex av dem hittades nivåer under exempelvis de riktvärden som finns i Europa och i fem av fallen hittades inga gifter alls, något som förvånar Jan Moberg som är chef på miljö- och byggnadsförvaltningen.

– Ja, vi tror att förklaringen kan vara att de här brunnarna inte används i samma utsträckning som de kommunala och därför fylls de inte på av det här ämnerna.

Var gifterna kommer ifrån vet man inte, men brandskum som använts på flygflottiljen i närheten är huvudmisstänkt och nästa vecka inleds troligen provtagningar på området.

Det var i mitten av december som larmet om kemikalier kom och runt 5 000 boendes i och runt Kallinge har troligen fått i sig av gifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista