Landstingsstyrelsemötet igår blev en uppvisning i taktikspel på hög nivå. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Kovändning i sjukhusfrågan när S begärde bordläggning

1:37 min

Socialdemokraterna gjorde en kovändning på landstingsstyrelsen igår när det gäller beslutet att bygga om Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona.

Först ville Socialdemokraterna ha ett snabbt beslut, men inför risken att inte få igenom sitt förslag föreslog de en bordläggning, som gick igenom.

Vilket innebär att beslutet skjuts upp till nästa möte om en månad.

Ingen helomvändning
Men landstingsrådet Kalle Sandström (S) tyckte inte det var någon helomvändning, utan ett sätt att tvinga de andra partierna att bestämma sig.

Förutom de borgerliga partierna var också Vänstern och Miljöpartiet, som tillsammans med Socialdemokraterna utgör landstingets rödgröna majoritet, tveksamma och ville ha mer information.

Smyga i buskarna
Moderaterna har hela tiden hävdat att frågan vad det kostar att bygga ett nytt sjukhus i stället för att bygga om de två existerande också behöver utredas, men Kalle Sandström och Socialdemokraterna menar att frågan om att bygga nytt eller bygga om är tillräckligt utredd, nu får de andra partierna sluta smyga i buskarna och tala om vad de vill, tycker han.

Taktikspel
Mötet i landstingsstyrelsen igår blev en uppvisning i taktikspel på högsta nivå. Inför risken att inte få igenom sitt förslag gjorde Socialdemokraterna en helomvändning och fick Kristdemokraterna och Miljöpartiet med sig på bordläggning. Helt ologiskt, tyckte oppostionsrådet Alexander Wendt (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista