Yusuf Neyazi högsta dröm är att få jobba som frisör. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

För många frisörer sätter stopp för starta eget-bidrag

1:29 min

Arbetslöse Yusuf Neyazi får inget starta eget-bidrag eftersom det redan finns så många frisörsalonger i Karlskrona kommun.

Yusuf Neyazi har varit arbetslös i 10 år och som en sista utväg för att få jobb vill han öppna en egen frisörsalong. Men Arbetsförmedlingen nekar honom startbidrag eftersom det redan finns så många salonger i kommunen.

Snedvrider konkurrensen
Nada Mladenovic är arbetsförmedlingschef i Karlskrona och Ronneby och hon säger att bidragen inte får göra så att konkurrensförutsättningarna snedvrids.

– Om det nu finns många frisörer i en kommun så ska alla ha samma chans att driva verksamheten, säger hon.

Hon säger att det här gäller alla branscher där man har gjort bedömningen att det finns väldigt många småföretag, och då anses det snedvrida konkurrensen mer.

Flytta för att ha råd
Arbetslöse Yusuf Neyazi har gått starta eget-kurs genom Arbetsförmedlingen och i hans källarförråd står kassadisken och speglarna till frisörsalongen och väntar.

Han ansökte om ett starta eget-bidrag för att kunna öppna en frisörsalong och på så sätt skapa sitt eget jobb efter att ha varit arbetslös länge. Men han fick alltså nej till ett bidrag för att starta upp verksamheten. För att ha råd att starta upp verksamheten utan Arbetsförmedlingens bidrag funderar han nu på att lämna sitt hem.

– Jag funderar på att flytta hem till en kompis. Eller så får jag flytta till en annan kommun som kanske kan hjälpa mig, säger Yusuf Neyazi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista