1 av 3
Klockan 09.00 startade ungdomsfullmäktige i Ronneby. Foto:Anton Kalm/Sveriges Radio
2 av 3
Dagens ungdomsfullmäktige igång i Ronneby. Foto:Anton Kalm/Sveriges Radio
3 av 3
Anna Bengtsson från Snäckebacksskolan går igenom de sista förslagen med de andra eleverna innan omröstningen. Foto:Anton Kalm/Sveriges Radio

Poolparty och disco efter ungdomsfullmäktige i Ronneby

Kristoffer Stenström: "Bättre i debatten än vanliga fullmäktige"
1:34 min

Idag behandlades högstadieelevernas egna motioner i Ronnebys stadshus.

Utebio, poolparty och en konsert var några av de vinnande förslagen som klubbades igenom i dag på årets ungdomsfullmäktige i Ronneby. Totalt hade ett knappt femtiotal högstadieelever samlats, från kommunens olika skolor, för att besluta om hur 50 000 kronor skulle fördelas.

En satsning på unga
Pengarna kommer från kommunen och så har det varit länge.
– Ända sedan jag satt i ungdomsfullmäktige, säger Kristoffer Stenström (M), första vice ordförande i Ronnebys kommunfullmäktige som fanns på plats för att förklara hur allt fungerar.
– Förra året sa jag att de var bättre i debatten än vad vanliga kommunfullmäktige är och det tror jag håller i sig även i år, fortsätter han.

Bra förslag
Engla Andersson, från Snäckebacksskolan, var en av mötets två sekreterare.
– Jag tror att vi kommer att komma fram till bra beslut för att vi har ganska bra förslag.

Efter flera timmars debatterande var det slutligen också Snäckebacksskolans aktiviteter som röstades fram som vinnare, även om Kallingeskolans förslag var väldigt snarlika.

Vinnarna
En av dem som stått mest i talarstolen var Anna Bengtsson, elev på Snäckebacksskolan. Hon var särskilt nöjd med sitt egna förslag.
– Utebion! Det är kul att prata och det är kul att få igenom sina egna förslag.

Förutom utebion blev det disco, poolparty, en friluftsdag och en konsert som de 50 000 kronorna ska gå till. Det som blir över kommer att skänkas till Barncancerfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".