Vildsvinsstammen i Blekinge har minskat med 30 procent på ett års avskjutning. Foto:TT

Rekordmånga vildsvin sköts i Blekinge

Avskjutningen av vildsvin i Blekinge har ökat näst mest i landet på ett år.

Antalet svin som sköts på ett år fram till april förra året var 5 800 och det är en ökning på över 150 procent.

Enligt Daniel Ligné som är riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet innebär det ett temporärt stopp för den skenande utvecklingen av vildsvinsstammen.

200 procent
Och då räknar han också med Kalmar/Kronoberg där avskjutningen ökade med nästan 200 procent. Och det här är unikt, menar Daniel Ligné, som under två dagar medverkar på ett seminarium i Småland om vildsvinssutvecklingen i sydöstra Sverige. Meningen med seminariet är att få igång ett varaktigt samarbete mellan jägare, myndigheter och lantbrukare.

Kritik
Både Jägarförbundet och enskilda markägare har fått kritik för att överdrivet mata vildsvin för att få mer att skjuta och Daniel Ligné håller med om att kritiken varit berättigad.

Och han hoppas att det här ska förbättra kontakten mellan lantbrukare och jägare. För den har varit minst sagt ansträngd på grund av de stora skador vildsvin orsakat på växande gröda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista