Soran Ismail kommer inte att jobba med kollegorna i Morgonpasset i P3 innan riksdagsvalet. Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio

Soran Ismail sätts i radiokarantän

Komikern Soran Ismail kommer inte höras i Morgonpasset i P3 fram till efter valet.

Soran Ismail är inte anställd av Sveriges Radio, men frilansar bland annat som sidekick i Morgonpasset i P3. Från den 25 februari och fram till valet kommer han inte att höras i Sveriges Radio.

Soran Ismail har tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraterna och också debatterat det utanför radion.

Sveriges Radio har karensregler under valår som säger att programledare och andra företrädare för SR inte får ta partipolitisk ställning under valrörelsen.

– Soran är en känd debattör och inför valrörelsen har vi diskuterat hur han kan förhålla sig till sin roll som komiker och debattör å ena sidan och Sveriges Radios riktlinjer för medarbetare under valrörelsen, säger Lotta Mossberg, kanalchef för Radio Stockholm och P3 Stockholm.

Lotta Mossberg säger också att Soran Ismail själv valt att fortsätta som debattör under valrörelsen och då avstå programledaruppdrag. 

Soran Ismail är med i Morgonpasset nästa gång den 16 februari, sedan tar han sin paus den 25 februari och är med nästa gång direkt efter valet.

Sveriges Radios riktlinjer

Sveriges Radio-anställda och uppdragstagare har att förhålla sig till regeln om opartiskhet i sändning. För att betona vikten av opartiskhet och saklighet har Sveriges Radio inför valen utfärdat riktlinjer för anställda och uppdragstagare att även utanför sändning tänka på detta.
Det innebär att om man är aktiv i partipolitiken eller om man på annat sätt tagit ställning i en valfråga så ska man inte höras i radio eller på annat sätt påverka innehållet i sändningarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista