Maria Hjelm Nilsson tycker att Arbetsförmedlingen borde göra mer för att söka upp företagarna inom hästnäringen i Blekinge. Foto: Astrid Adelgren/ Sveriges Radio

Nya jobb döljer sig i hästnäringen

1:31 min

Det finns en hel del dolda arbetstillfällen inom hästnäringen. Men Arbetsförmedlingen och företagarna  har svårt att hitta till varandra.

I en enkät som Hästnäringens nationella stiftelse gjorde svarade nästan en fjärdedel av hästföretagarna att de hade behov av mer personal.

Och Maria Hjelm Nilsson, som är företagare inom hästnäringen i Blekinge, menar att det finns ett behov även här i länet.

– Det kan till exempel finnas ett behov av maskinförare. Eller underhåll av byggnader. Många av oss som är verksamma inom näringen kanske inte har den kunskapen eller det intresset.

Hittar inte varandra
Men det verkar vara svårt för företagarna och Arbetsförmedlingen att hitta till varandra. Hos Arbetsförmedlingen i Blekinge finns det just nu inga lediga jobb alls inom hästnäringen.

I bland annat Skåne har Hästnäringens nationella stiftelse nu börjat jobba aktivt för att sammanföra hästföretagare med Arbetsförmedlingen, och på sikt vill stiftelsen göra samma satsning i hela landet.

Brist på tid och kunskap
Maria Hjelm Nilsson tror att brist på tid och kunskap är anledningen till att många hästföretagare inte tar hjälp av Arbetsförmedlingen. Och här har myndigheten ett stort ansvar, menar hon.

– Arbetsförmedlingen borde gå in utifrån en uppsökande roll istället. De borde bjuda in och berätta vad de kan hjälpa till med, och på det sättet hitta möjliga arbetstillfällen.

Carina Hubertsson på Arbetsförmedlingen i Karlshamn håller med om att Arbetsförmedlingen skulle kunna göra mer för att söka upp hästföretagarna.

– Det ligger något i det. Vårt uppdrag är ju faktiskt att åka till arbetsgivare och hämta hem de dolda jobben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista