Det behövs fler familjehem för att vanvård av barn ska minska. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Skärpta kontroller ska skydda barnen

3:14 min

Hårdare kontroller och utdrag ur polisens belastningsregister ska minska risken att barn utsätts för övergrepp och varnvård i familjehem. Men i Sölvesborgs kommun ser man det inte som en nyhet.

Regeringens utredare föreslår hårdare kontroller av familje- och jourhem för att förhindra att barn och unga som tvångsplaceras där utsätts för övergrepp och vanvård.

Till exempel föreslås obligatorisk utbildning för föräldrarna och att föräldrarna kontrolleras mot polisens belastningsregister.

Maria Nyberg är individ- och familjeomsorgschef i Sölvesborg. Hon säger att det inte är en nyhet.

– Jag tycker det är bra regler men jag tycker inte att det är någon nyhet. Vi gör det redan idag. Vi kontrollerar familjehem i belastningsregistret och har utbildningar. Vet inte om det är så att vi har varit lite förutseende i Blekinge, säger hon.

Finns problem
Samtidigt erkänner Maria Nyberg att det finns situationer när de tvingas jobba lite fortare än vad som hade varit bra.

– Ibland så sitter man med ett barn man måste placera, och har inget alternativ. Man får ta det minst dåliga och så följer man upp och kontrollerar det själv, säger hon och fortsätter:

– Men jag tycker inte vi gör det i Sölvesborg. Jag har uppfattningen att vi alltid strävar efter att hitta ett godkänt familjehem, men jag vet och hör att det förekommer i reten av landet där det inte är så bra.

Enkel lösning
Den allra enklaste lösningen finns dock i antalet familjer som kan tänka sig att ställa upp. Maria Nyberg berättar att det behövs fler personer som anmäler sig, då skulle antalet godkända familjer också gå upp.

– Mäniskor idag inte har tiden att ställa upp. Sen är det ju också så att flera anmäler sitt intresse, men vi godkänner dem inte. Det är ganska hårda krav. Men hade vi fått fler som anmälde sig så hade vi fått fler godkända, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista