Mario Swint och Ina Winter (till höger) från Nederländerna med Monica Nobach (i mitten) från Svängsta Samhällsförening diskuterar mat. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Svängsta upprepar succé med kulinarisk afton

3:32 min

Mångkulturella dagen firas i bland annat Svängsta ikväll med en kulinarisk afton med 15 länder representerade.

Det är Centrum för Livsmedelsutveckling i Karlshamn, CLUK, som tillsammans med Svängsta samhällsförening följer upp fjolårets arrangemang.

– Mat förenar människor och kulturer, säger Monica Nobach från samhällsföreningen och berättar att när man gjorde det här förra året blev det en otroligt lyckad tillställning och de bestämde då att det ska göras varje år.

Men för ett år sen visste man inte om det fanns något intresse. Men man hoppades:

– Kan vi få ihop 15 olika länder som vill laga sin mat och 80 besökare då har vårt mål nåtts, resonerade vi då säger Monica Nobach.

Men det kom drygt 350 personer till Svängsta Medborgarhus.

Mario Swint som flyttat hit från Nederländerna kommer att laga Hete Bliksem tillsammans med sin fru, en rätt baserad på potatis och äpplen.

– Det kommer att bli en succé, hoppas han.

CLUK har gjort en receptsamling med flera av kvällens maträtter som Prebanac, Zarda och Zamale. Under kvällen kommer gäster att få delta i en undersökning där de får tala om vilka rätter de gillar bäst, om de kan tänka sig dessa i skola och äldreboende eller om de vill kunna köpa dem som färdigrätter. Den som deltar i undersökningen får receptsamlingen som tack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista