Teaterelever från Blekinge folkhögskola som spelar i pjäsen "Kondomer, chips och internet". Foto: Privat

Starka känslor i nya pjäser från Blekinge folkhögskola

"Det blev känslosamt under intervjuerna"
7:39 min

Två premiärer på lika många dagar blir det när Blekinge folkhögsskola sätter upp pjäser som bygger på intervjuer om psykisk ohälsa och hur det är att leva utan internet. 

"Kondomer, chips och internet" heter pjäsen med premiär idag och den bygger på intervjuer av åttondeklassare på friskolan Musikugglan i Karlskrona.

– Den handlar om några högstadieelever som  av misstag blir inlåsta i ett klassrum på kvällstid. Strömmen försvinner och mobiltäckningen slås ut, hela deras värld rasar och de bryter ihop. Sen får det försöka att börja sammarbeta utan tillgång till internet, säger teatereleven Elenor Olsson som varit med och skrivit stycket.

Den andra pjäsen "Normal tills vidare" som har premiär imorgon fredag är ett samarbete med Landstinget Blekinge. Och där har teatereleverna pratat med människor som drabbats av psykisk ohälsa.

Teaterelev Olof Myrehed  har intervjuat, spelar och har varit med och skrivit pjäsen.

– Normal tills vidare är ett uttryck som en av de intervjuade använde. Och pjäsen ställer frågor om vad och vem som är normal. Och att alla kan drabbas av psykisk ohälsa, säger han.

Bägge pjäserna kommer att spelas för allmänheten med start i Karlshamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".