1 av 2
Länsstyrelsen i Skåne menar att Volvo inte hållit sig till bestämmelserna när det gäller utflödet av vatten från sjön Immeln till Edre ström. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 2
Jonas Knutsson, kommunikationschef på Volvo PV, menar att det hela beror på extrema väderförhållanden och för att Volvo vill undvika en översvämning i lokalerna i Olofström och i delar av Olofströms samhälle. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Volvo anmäls för miljöbrott

1:26 min

Volvo i Olofström har misskött vattenflödet från sjön Immeln menar Länsstyrelsen i Skåne.

Länsstyrelsen i Skåne har anmält Volvo PV i Olofström för att vid flera och långa perioder släppt ut mindre vatten än tillåtet från sjön Immeln till Edre ström, vilket i sin tur riskerat stora skador på vattendjuren och miljön där.

– Det är mycket sannolikt att vattenorganismer i strömmen har skadats eller stressats, säger Magdalena Lindberg Eklund, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne

Kan hända igen
Länsstyrelsens uppgift är nu, enligt Magdalena Lindberg Eklund att se till att detta inte upprepas men det kan inte Jonas Knutsson, kommunikationschef på Volvo PV lova i dag. 

Väderrelaterat
Det beror, enligt Jonas Knutsson, helt på vädret. Blir det mycket regn så måste de ha haft en låg vattennivå i Immeln innan för att det inte ska översvämma Olofström.

Vid extrem torka så kan de inte släppa ut så mycket vatten i Edre ström eftersom de också måste behålla rätt nivåer uppe i Immeln. Det kan därför hända igen att de släpper ut mindre vatten än tillåtet.

Inte sannolikt
– Så kan ske, men det är inte särskilt sannolikt, säger Jonas Knutsson.
I övrigt vill han inte kommentera om han anser att de gjort sig skyldiga till miljöbrott.
– Vad som händer nu är att åklagaren ska ta ställning till hur de vill gå vidare, säger Jonas Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista