Enligt Thomas Andrén, forskningschef vid Södertörns högskola pekar resultaten på att att inlandsisens undersida inte alltid är som ett sandpapper som skrapar rent under sig. Foto: Elinor Andrén

Oväntat resultat om inlandsisens påverkan

1:16 min

Inlandsis verkar kunna breda ut sig utan att påverka marken under särskilt mycket. Det pekar preliminära resultat på från de borrningar i bottensedimentet som gjordes utanför Hanö förra sommaren.

Det var under förra sommaren som forskningsprojektet borrade i Östersjöns botten för att ta reda på hur klimat och miljön har förändrats under 130 000 år. Över 1600 meter borrkärnor togs upp från olika platser.

Nu håller 35 forskare från olika länder på att analysera vad det är de kan se i proverna.

De första preliminära resultaten pekar på att inlandsisen som en gång fanns i Hanöbukten inte betett sig som väntat.

Enligt Thomas Andrén, forskningschef vid Södertörns högskola, pekar resultaten på att att inlandsisens undersida inte alltid är som ett sandpapper som skrapar rent under sig.

– Det betyder att nästa inlandsis inte kommer att skrapa bort det som vi lämnar efter oss i form av föroreningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista