Kommunen räknar att sommarjobbsgarantin kommer kosta totalt cirka en och en halv miljon kronor. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Sölvesborg garanterar sommarjobb till ungdomarna

1:11 min

Alla 17- och 18-åringar i Sölvesborg garanteras kommunalt sommarjobb i år. En satsning som glädjer 17-åriga Ida Håkansson.

Förra året blev 70 av de sökande ungdomarna utan arbete, men så kommer det alltså inte bli i år. Nu garanteras ungdomarna tre veckors jobb inom bland annat park- och trädgårdsskötsel, omsorgen och på förskolor.

– Jag tycker det är jättebra för speciellt när man är under 18 år så är det jättesvårt att få sommarjobb om man inte har kontakter, säger 17-åriga Sölvesborgsbon Ida Håkansson.

Hon var en av dem som hade turen att få ett kommunalt sommarjobb förra året och hon tänker söka även i år. Och att redan nu veta att det blir jobb för hennes del säger hon känns jätteskönt.

– För när man tjänar sina egna pengar så blir det en helt annan känsla än om man får dem av sina föräldrar. Jag tror jättemånga blir väldigt glada, säger Ida Håkansson.

Satsning beräknas kosta Sölvesborgs kommun en halv miljon kronor extra jämfört med förra året då 105 ungdomar fick sommarjobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista