Det handlar om räntekostnader för en affär inom kommunen. Foto: Jessica Gow/TT

Karlshamn ger inte upp kampen för sina ränteavdrag

1:04 min

Karlshamns kommun vill att Högsta Förvaltningsrätten ska bestämma om man får göra ränteavdrag på runt 15 miljoner kronor.

Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna när det gäller ränteavdrag, men förenklat kan man säga att det kommunägda bolaget Stadsvapnet vill göra avdrag för räntekostnader som uppstått efter att man köpt exempelvis Karlshamns
energi-, hamn- och bostadsbolag av just kommunen.

Upplägget fungerade utmärkt fram till 2009 då reglerna skärptes, men från Karlshamns sida tycker man att man ligger på rätt sida för vad som är lagligt.

Kammarrätten menar att det man gör är nästan lagligt, men inte tillräckligt. Nu vill man alltså att Högsta Förvaltningsrätten ska göra en prövning och enligt kommunchefen Göran Persson har det hela tiden känts som att det var där man till slut skulle hamna.

– Vi har inte varit så förvånade över tidigare domar, men det är först i högsta instans som det kommer att bli ett prejudikat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista