Pernilla Åström, chefsåklagare i Karlskrona, tar de här frågorna på stort allvar. Enligt henne är det samarbetet med polisen som är det centrala för att få bukt med skillnaderna. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Kontaktförbud kan avgöras beroende på var du bor

1:23 min

I Karlskrona får hälften av alla som ansöker om kontaktförbud sin ansökan beviljad medan det i södra Skåne knappt är en femtedel.

Andelen beviljade kontaktförbud skiljer sig mycket åt beroende på var i landet man befinner sig. Det visar en undersökning som Stiftelsen tryggare Sverige gjort. Magnus Lindgren, som är stiftelsens generalsekreterare menar att det sett ut så här många år i rad och att han uppfattar detta som att frågan inte alls är prioriterad av åklagare och polismyndigheterna.

– Problemet är att det här fortsätter, år efter år efter år, säger han.

Kontaktförbud
Den som är utsatt för allvarliga trakasserier och förföljelse kan ansöka om ett kontaktförbud mot personen som begår brotten, vilket då förbjuder den personen att kontakta den utsatta.

Det viktiga här är alltså inte att få så många kontaktförbud beviljade som möjligt utan att andelen som beviljas är jämt i alla delar av landet.

– Så ser det inte ut i dag, säger Magnus Lindgren.

Karlskronas siffror
Pernilla Åström, chefsåklagare i Karlskrona, tror däremot att alla åklagarmyndigheter tar den här frågan på stort allvar. Hon förklarar att de i Karlskrona jobbat aktivt med att få ett nära samarbetet med polisen. Det är nämligen polisen som ska informera om kontaktförbudet och då måste de ha kunskap om i vilka fall det kan vara aktuellt och vad som krävs för en fullständig ansökan. 

Skillnaderna mellan de olika åklagarmyndigheterna kan Pernilla Åström bara spekulera kring, men det skulle kunna bero på att andra inte samarbetar med polisen på samma sätt som i Karlskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista