Så här långt är Mikael Eriksson den enda kandidaten på partiets lista. Foto: Andrea Jilder, P4 Blekinge.

Högerextremt parti hoppas ta fyra mandat

1:29 min

Högerextrema Svenskarnas parti ställer upp i valet i Karlskrona till hösten och räknar med fyra platser i fullmäktige. Än så länge har partiet bara ett namn på sin lista - Mikael Eriksson med bakgrund i det öppet nazistiska Nationalsocialistisk front.

– Målet är som sagt att komma in i kommunfullmäktige med en tre till fyra mandat. Det tror jag inte är omöjligt för vi är på gång, säger Mikael Eriksson. 

Ett namn på listan
Högerextrema Svenskarnas parti är sprungna ur nazistiska NSF, Nationalsocialistisk front som bildades i Karlskrona på 90-talet. Till hösten ställer de upp i kommunvalet, men än så länge har de bara ett namn på listan: Mikael Eriksson som själv varit med i både NSF, Centerpartiet och Sverigedemokraterna innan han gick med i Svenskarnas parti för ett halvår sen.

Enligt partiet ska människor som inte är så kallat "etniskt svenska" inte få rösta. Inte heller bli svenska medborgare. Och absolut inte sitta i maktpositioner i samhället.

Vill flytta på invandrade chefer
Det här är några av de personer som Mikael Eriksson inte tycker kan ha kvar sina jobb: Arbetsförmedlingschef Nada Mladenovic, Wim Moors, chef på Dynapac, Mikael D'aubigne, chef på Volvo och Peppe Alfiero, kanalchef på P4 Blekinge.

Men hur Svenskarnas parti skulle flytta på de här personerna om de skulle få makten har de inget svar på. Det är troligen en fråga för partiet på riksplan, menar Mikael Eriksson.

– Det får jag fundera på ett par minuter. Jag jan tyvärr inte utveckla det mer. Det var en bra fråga, men den var jättesvår, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista