Tajma Sisic, Shahran Mohammadi, Belma Puskar och Fredrik Andrén i gräsrotsrörelsen Tillsammans för Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Sammanhållning - alternativ till intolerans

1:24 min

Det blev en omedelbar reaktion på nyheten igår att högerextremistiska Svenskarnas parti ställer upp i kommunvalet i Karlskrona till hösten.

Den religiöst och politiskt obundna gräsrotsrörelsen Tillsammans för Karlskrona anordnar en manifestation mot nazism och rasism på torsdag kväll.

Det tog inte lång tid för den religiöst och politiskt obundna rörelsen tillsammans för Karlskrona att reagera och vilja visa på alternativ till den intolerans de menar att Svenskarnas parti står för.

– Vi ska visa att det finns alternativ till intoleranta krafter i den här staden, vi är för gemenskap och sammanhållning, säger Tajma Sisic.

Maktposition
Svenskarnas parti skriver i sitt program att endast så kallat "etniskt svenska" personer får rösta och bli medborgare, och bara "etniskt svenska" ska tillåtas ha maktpositioner i Sverige.

En annan som reagerar är centerpartisten Mats Lindbom, som på 90-talet var en av dem som startade Nätverket mot nazism och antisemitism.

– Först får vi analysera läget och sedan får vi mobilisera på samma sätt som 1996 när Kent Lewén och jag drog igång nätverket och inledde ett framgångsrikt arbete för att tvätta bort naziststämpeln från Karlskrona, säger han.

Åsiktsfrihet
Det var när föregångarna till Svenskarnas parti, det nazistiska Nationalsocialistisk front bildades i Karlskrona.

Mats Lindbom värnar åsiktsfrihet och yttrandefrihet, men menar samtidigt att alla har rätt och skyldighet att agera när det dyker upp som han säger, mer eller mindre bruna partier.

Sluter upp
Och på torsdag hoppas Tillsammans Karlskrona att riktigt många sluter upp på manifestationen, säger Fredrik Andrén.

– Vi hoppas på 1 000 personer, men jag tror det kan komma ännu fler, säger Fredrik Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista