Många ungdomar i Blekinge lider av depression. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Oroande många unga behandlas mot depression

7:44 min

Allt fler ungdomar i Blekinge äter antidepressiva läkemedel och det är skrämmande tycker Karin Carlén, skolkurator på Nordenbergsskolan i Olofström.

Trenden de senaste fem åren är tydlig, utskrivningen av antidepressiva mediciner ökar stadigt. Det visar siffror från läkemedelskommittén.

Barnpsykiatrin i länet ser det, men även andra som möter barn och unga vuxna, bland andra skolkuratorn Karin Carlén.

– Jag tror att det finns en ökad medvetenhet om att unga mår dåligt, staketen har blivit högre och skammen att söka hjälp har minskat de senaste åren, det tycker jag är positivt och det kan förklara siffrorna, säger hon.

Hon ifrågasätter dock att människor som jobbar inom vården skriver ut antidepressiva medel till unga i högre utsträckning än tidigare.

– När jag jämför olika perioder som jag har arbetat med ungdomar så ser jag en ökad tendens till de psykiska besvären men min fråga är ändå om det kan vara så att vi som jobbar inom det här området rör oss i samma riktning som ungdomarna. Det ska vara samma snabba lösningar och gå fort när det gäller allt.

Sett till de senaste fem åren så har förskrivningen av antidepressiva läkemedel till unga i åldern 15-24 år ökat med nästan det dubbla. I jämförelse med hela Sverige så ligger Blekinge på den övre fjärdedelen i statistiken.

Att trenden ökar mer i Blekinge än på andra ställen tror Karin Carlén beror på sociala aspekter.

– Det är mer förväntningar på unga i dag än tidigare, högre stress och i Blekinge är det hög arbetslöshet. Sådana saker spelar säkert in. Olika sociala omständigheter runtomkring påverkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista