Per-Ola Mattsson landstingsråd (S). Foto: Carina Melin

Variant av äldrelots kan införas nästa år

1:29 min

Redan nästa år kan en variant av äldrelotsar införas i Blekinges landsting och kommuner.

Projektet avslutades 2013, men nu vill det landstingsrådet Per-Ola Mattsson (S) utreda hur den ordinarie personalen kan ge äldre multisjuka samma hjälp som äldrelotsarna gjorde.

– När man känner oro eller märker att man mår lite dåligt kan man ringa sin kontaktperson och fråga så kan den säga att kom in så får vi titta på dig, då vet man att man behöver inte ringa efter en ambulans, säger han.

Speciellt uppdrag
Att någon inom landstinget eller primärvården får ett speciellt uppdrag att hålla kontakten med en eller flera gamla och hjälpa dem rätt i vården om de till exempel glömt sin tid till röntgen, eller är oroliga för något i allmänhet, skulle öka tryggheten för äldre med flera olika diagnoser.

Anhöriga tryggare
Det innebär också att anhöriga blir tryggare och det gör sannolikt vården mer effektiv, menar Per-Ola Mattsson.

Och det var precis det här som den avslutande utvärderingen visade. Projekt äldrelots pågick under tre år, och systemet kostade inte något extra, eftersom de gamla med en gång fick rätt vårdinsats.

Stöd från flera
Och modellen får stöd från flera håll, bland annat från Birgitta Ståhl (M).

Både hon och Per-Ola Mattsson är överens om att det hade varit bättre om projektet hade kunnat införlivas i den ordinarie verksamheten utan det avbrott som uppstod när projektet lades ned vid årsskiftet.

– Nej, det är inte bra att det blev ett glapp emellan men nu tar vi tag i det och ger ett utredningsdirektiv och så har vi möjlighet att fatta ett beslut under året, säger han.

Uppdraget läggs fram på nästa hälso- och sjukvårdsnämndsmöte och ska vara klart i juni. På så sätt kan det införas i början av 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista