Att röra sig regelbundet och äta varierat är två sätt att motverka övervikt hos barn. Foto: AP/Scanpix.

Känsligt att berätta för föräldrar om barns övervikt

2:50 min

Varannan förälder till barn med övervikt inser inte att deras barn väger för mycket utan tror att det är normalviktigt.

Det visar en europeisk studie där bland andra 1 800 barn från västsverige har ingått.

I Blekinge räknar man ut barns BMI vid 4-årskontrollen på barnavårdscentralen, BVC. Trots att man inte mäter BMI förrän vid fyra års ålder får föräldrar i Blekinge regelbunden information om sitt barns längd, vikt och mående från första stund.

- Redan på hälsokontrollerna när barnet är nyfött börjar man prata med föräldrarna om goda hälsovanor, säger Hans Edenwall, barnhälsovårdsöverläkare i Blekinge.

Han säger att det kan vara känsligt att berätta för föräldrar att deras barn är överviktigt.

- Därför är det viktigt att tänka på hur man pratar med föräldrarna om det men också avdramatisera det. Det gör vi genom att prata om god hälsa så som rätt mat, motion och så vidare redan från de första besöken på BVC. Hur barnet ligger till när det gäller vikten ska inte komma som en överraskning på fyraårskontrollen.

Rutinerna för hur man pratar om barnens vikt och när man börjat mäta deras BMI gäller för alla vårdcentraler i hela länet. Och Blekinges sätt att jobba med det här är något som många andra landsting vill ta efter.

- Vi har sammanställt material som nu börjat spridas även till andra län så vi ligger nog lite i framkant när det gäller det här, säger Hans Edenwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista