Till helgen arrangeras hackaton i Karlshamn. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kreativa idéer med hjälp av öppen data

5:15 min

Nu till helgen arrangeras ett så kallat hackaton på Netport Science Park i Karlshamn.

Det handlar om öppen källkod. Open Data Day äger rum varje år runt om i världen. Förra året var Karlshamn det enda svenska initiativet, berättar Alexander Hansson från Netport.

– I år har man satsat för att samla in de svenska initiativen. Förutom i Karlshamn kommer det därför att ske lite möten i Göteborg och Stockholm, säger han.

Klura ut nya appar
Under dagen diskuterar man öppen data, seminarier och det så kallade hackatonet, där allmänheten får möjlighet att fundera ut exempelvis nya appar med hjälp av öppen källkod.

– Det som jag själv fastande för förra året, med tanke på vår satsning på hållbar utveckling, var en app som tog statistik om våra lyktstolpar i kommunen och visualiserade det på ett finurligt sätt, säger Linus de Petris, IT-samordnare i Karlshamns kommun.

– Hur mycket ström drar det här egentligen och vad skulle hända om man ökade respektive minskade belysningen en timme, säger han.

Alla får vara med
Open Data Day är öppet för allmänheten. Vem som helst får deltaga, säger Alexander Hansson.

– Vi har svårt att få in tjejer men det är något vi jobbar med och vi har mycket bättre kvinnligt deltagande i år.

Hackaton

Hackaton är ett evenemang där programmerare träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att skriva kod.

Ett hackaton innebär för det mesta att deltagarna programmerar på vad de vill, hur de vill, under fria former.

Ett hackaton varar vanligtvis i 24 timmar eller över en helg.

Ordet myntades 1999.

Källa:Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista