Polismästare Jan Olofsson är en av många som välkomnar beslutet att avveckla "PUST". Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Nu skrotas kritiserat datasystem

Polisens hårt kritiserade datasystem "Pust" som används för att rapportera in brott ska skrotas.

Polisen i Blekinge som varit ett av sex testlän, har haft systemet sedan våren 2011.

Systemet har fått kritik för att poliserna får ägna timmar åt att rapportera enkla brott istället för att vara ute och jaga kriminella.

Frustrerande
Marcus Svenningsson jobbar som yttre befäl på polisen i Blekinge och beskriver hur det har varit att jobba i datasystemet.

– Det har bitvis varit väldigt frustrerande.

Välkommet beslut
Jonas Nimborn som är ordförande för Polisförbundet i Blekinge anser att beslutet om att skrota systemet inte kommer en dag för tidigt.

– Jag är mycket nöjd över det här beslutet.

Lätthanterligt och effektivt
Uppgiften om vad det har kostat varierar. I december uppgav Rikspolisstyrelsen att prislappen hamnat på 123 miljoner kronor, då dubbelt så mycket som budgeterat.

När ett nytt system nu ska införas efterlyser bland annat polismästaren Jan Olofsson ett effektivt, men också lätthanterligt system för poliserna ute på fältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".