Vittnesstödsamordnare Eva Bard och Doris Gustavsson, ordförande i BOJ Blekinge vill att vi uppmärksammar Internationella brottsofferdagen imorgon. Foto:Yamile Lindgren.

Tänder ljus för brottsoffer

7:21 min

Det är Internationella brottsofferdagen imorgon och i Blekinge hoppas Brottsofferjouren, BOJ, att alla vill tända ett ljus för den som drabbats av brott.

I Blekinge finns 40 medlemmar och hälften är aktiva. BOJ finns i alla kommuner utom Olofström där man hoppas kunna få någon engagerad, säger Doris Gustavsson, ordförande i BOJ Blekinge.

Alla jobbar ideellt och att få ihop pengar är ett problem:

– Från kommunerna önskar vi sex kronor per invånare men hamnar vi på en krona eller en och femtio får vi glada, så ekonomin är alltid ett problem, säger Doris Gustavsson.

En viktig uppgift för BOJ är att jobba som vittnesstöd.

När vittnen kommer till tingsrätten finns det vittnesstöd som förklarar hur rättegången går till och förbereder den som ska vittna.

– Vi är åtta stycken idag, och glädjande nog är det fyra stycken på väg in att börja jobba berättar Eva Bard som är vittnesstödsamordnare.

Och vittnesstödet är viktigt menar hon:

– Tänk dig själv om du ska upp i rätten och vittna och är väldigt orolig. Även om vad som händer efter att du vittnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista