1 av 4
Dennis Mårtensson (närmast) kämpar mot Jonatan Persson om vem som skriker högst. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
2 av 4
En kamera ovanför eleverna läser av mönstret på kartonghattarna varpå musiken ändras. Läraren Patrik Vörén verkar nöjd i bakgrunden. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
3 av 4
I ett mörkt rum dansar Niklas Ström med handskarna som registreras av en kamera och därigenom påverkar ljudet i rummet. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
4 av 4
Frida Hedberg och hennes grupp jobbade med en rörelsebaserad installation. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

BTH-studenter skapar ljudinstallationer

Påverkar ljudet med hjälp av handskar
7:24 min

Studenter på BTH inom Digital Ljudproduktion presenterade i förra veckan resultatet av fyra veckors grupparbete. Uppgiften var att skapa en teknisk lösning där kroppen interagerar i rummet för att skapa och påverka ljud.

Det gick inte att ta miste på att man kommit till en ljudbaserad tillställning då det första som hörs när man träder in i byggnaden är två skrikande studenter.

Det trycks och det skriks
Bland installationerna finns Ljuskaos som Dennis Mårtensson, Jonatan Persson, Simon Sundberg och Viktor Palmér har jobbat med. Man sitter bredvid varandra med varsin skärm, keyboard, handkontroll och en mikrofon. Datorn säger sedan vad man ska göra, till exempel hitta en speciell ton på keyboardet. Det ljudmässigt mest märkbara är då man uppmanas att så snabbt och så högt som möjligt skrika i mikrofonen.

– Vi ville göra ett spel som baserades mycket på ljud, säger Jonatan Persson.

Skapar elektonisk musik med händerna
I ett annat projekt i rummet intill står Niklas Ström på en dansmatta och skapar ljud genom rörelser. Rummet är nedsläckt och en kamera känner av speciella färger på hans handskar och hur han rör dem.

– Handskarna gör att man kan påverka olika reglar på en skärm som i sin tur påverkar ljudet man spelar ut, säger Frida Hedberg som är en del av gruppen som skapat installationen.

Läraren Patrik Vörén säger att de använder det konstnärliga och kreativa för att därigenom lösa de tekniska utmaningar som uppkommer för att lösa uppgiften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".