"Jag är otålig och oerhört angelägen om att vi ska kunna speeda upp det här arbetet" säger regionrådet Christina Mattisson (S). Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio

Stor frustration över EU-pengar som dröjer

"Vi behöver få ett besked"
1:30 min

Det råder stor frustration i Blekinge och Skåne över att utlovade EU-pengar för att motverka den höga ungdomsarbetslösheten dröjer.

Blekinge och Skåne är en av tre svenska regioner som ska få extra EU-pengar för att motverka den höga ungdomsarbetslösheten som finns här. Men än har inget besked kommit om hur mycket pengar det blir och när pengarna kommer.

– Vi behöver få ett besked nu för att kunna sätta in ytterligare åtgärder för att vända den utveckling vi ser på arbetsmarknaden för unga i Blekinge. Det känns oerhört frustrerande, säger det blekingska regionrådet Christina Mattisson (S).

"Vill gärna växla upp"
Även i Skåne finns frustrationen, säger moderaten Pontus Lindberg som är ordförande i regionala Tillväxtnämnden.

– Vi delar den frustrationen. Vi har ett antal projekt som vi skulle vilja växla upp och vi vill gärna komma igång så fort som möjligt, säger han.

Styra över pengarna själv
Totalt handlar det om cirka 780 miljoner kronor som ska fördelas på tre olika regioner i Sverige där ungdomsarbetslösheten är över 25 procent. 

Förhoppningen från Skåne och Blekinge är att regionen själv får rätt att styra och bestämma över hur pengarna ska användas.

– Vi vill kunna använda dem på regional och lokal nivå för att nå bästa effekt. Självklart i samverkan med arbetsförmedlingen men vi vill ha så stor pott av de här pengarna regionalt och lokalt, för vi tror att vi bäst kan göra insatser som sänker arbetslösheten, säger Christina Mattisson.

Besked kommer i vår
Från arbetsmarknadsdepartementets sida säger man att det inte är något onormalt att det dröjer, att ärendet håller på att beredas och att ett besked kommer under våren. Exakt när är inte bestämt.

Senast år 2016 ska projekten och de extra satsningarna för att minska ungdomsarbetslösheten vara genomförda. 

Pengarna kommer, är ni inte lite väl otåliga?  

– Nej, jag skulle inte vilja säga det med en arbetslöshet som ligger över 30 procent i vissa kommuner. Jag är otålig och jag är oerhört angelägen om att vi ska kunna speeda upp det här arbetet, säger regionrådet Christina Mattisson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".