Anders Johansson sektionschef Arbetsförmedlingen tycker att förmedlingen gör vad den kan. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Utbildningsplatser tomma trots hög arbetslöshet

1:34 min

Förra året utnyttjade Blekinge mindre än hälften av folkhögskolornas utbildningsplatser för arbetslösa ungdomar, trots att ungdomsarbetslösheten är bland de högsta i landet.

Det innebär att länet gick miste om 1,5 miljon i arbetsmarknadsbidrag.

Anders Johansson som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby menar att de gör vad de kan.

– Man har väldigt många aktiviteter och man kanske tycker att ett annat alternativ är bättre än att skaffa sig utbildning, säger han.

Privat jobbcoach
Arbetsförmedlingen anlitar privata jobbcoacher som bara de kan ta hand om en tredjedel av arbetslösa ungdomarna. Det finns privata praktikplatser, föreningarna skriker efter ungdomspraktikanter.

Kommunen har ett antal ettårsanställningar för unga i Fas 3, och landstinget har satsningen 100 nya möjligheter.

Det finns en massa olika aktiviteter, men allra helst vill ungdomarna vill ha ett jobb, säger Anders Johansson.

– En hel del är trötta på studier och vill inte sitta i en skolbänk, de vill hellre komma ut i arbetslivet på en arbetsplats och få en lön, säger han.

Folkbildningsrådet
Och det här bidrog till att bara 79 av totalt 180 platser för ungdomar utan slutbetyg från grundskola eller gymnasium fylldes förra året på länets fyra folkhögskolor.

Trots att en färsk rapport från Folkbildningsrådet visar att de här studiemotiverande folkhögskolekurserna fungerar. Hälften av dem som har gått kurserna väljer att gå vidare eller skaffar jobb.

Gör vad vi kan
På Jämshögs folkhögskola studerar tre fjärdedelar vidare. Men inget år sedan den nationella folkhögskolesatsningen inleddes 2010 har arbetsförmedlingen lyckats fylla alla platser i länet.

Men Anders Johansson tycker att alla på Arbetsförmedlingen gör vad de kan.

– Vi gör reklam för att använda folkhögskolesatsningen för dem som är mogna för det, vi använder Komvux för dem som vill ha det, säger Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista