Kommunalrådet Camilla Brunsberg (M) har inte samarbetat med SD visra partiets egen utredning. Foto: Carina Melin/SR.

Utredning visar att M inte samarbetade med SD

2:06 min

Karlskronas kommunalråd Camilla Brunsberg (M) har träffat Sverigedemokraterna - men inte samarbetat med dem, visar partiets utredning.

Det är Moderaternas egen utredning runt partiets samröre med SD som inleddes efter höstens turbulens i partiet som visar att det inte finns något samarbete.

Sent i fredags eftermiddag skickade Blekingemoderaterna ut ett pressmeddelande för att, som de uttrycker det, "stänga den här historien".

Historien handlar om hur den förre moderaten, Nicklas Platow, 2012 svarade på frågor från Sverigedemokraterna om siffrorna i deras budget. Moderaterna har en tydlig linje om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna - så ett krisläge uppstod.

Både Nicklas Platows samröre, men även partiet i Karlskronas kontakter med Sverigedemokraterna, skulle utredas.

Har skadat Moderaterna
Moderaternas slutsatser är att Nicklas Platow samarbetade med SD. Camilla Brunsberg har bara träffat dem - inte samarbetat.

– Det gör vi alla, träffar andra från andra partier. Men det finns inget belägg för ett samarbete, säger Magnus Gärdebring, ordförande i Blekingemoderaterna och den som har hållit i utredningen

Utredningen konstaterar också att Nicklas Platow har skadat Moderaterna och om han inte hade lämnat partiet frivilligt så hade de övervägt att utesluta honom.

Nicklas Platow själv anser att det är en tramsig utredning.

– Hur man definierar samarbete är inte upp till mig. Men man har gjort en så ensidig utredning att den hör hemma i en bananrepublik, säger han.

Tog inte chansen
I höstas utmanade Nicklas Platow Camilla Brunsberg om makten i Karlskronamoderaterna. Och Platow menar att det är den egentliga orsaken till att han granskats.

Partiets utredare har pratat med Camilla Brunsberg under utredningen men inte med Nicklas Platow. Magnus Gärdebring menar att utredningen ändå är balanserad och bra.

– Han fick chansen men tog den inte. Mer tycker jag inte att vi kan göra, säger han.

Har inte läst utredningen
Men även om utredningen nu är klar så verkar det finnas irritation kvar i partiet. Sophia Ahlin, Blekingemoderaternas vice ordförande, fick kännedom om utredningen genom media och inte genom sitt parti. Och det är hon inte nöjd med.

– Det känns tråkigt att jag inte har sett utredningen. Men jag hoppas kunna ge ett uttalande om den när jag har fått läsa den, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista