Agrita Martinsone rektor Litorina folkhögskola är kritisk emot att skolan inte får tillräckligt med elever från Arbetsförmedlingen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Folkhögskolerektorer kritiska: Fler ungdomar kunde utbildats

1:35 min

Nu kommer kritik mot att Arbetsförmedlingen inte fyller folkhögskolornas utbildningsplatser för arbetslösa ungdomar.

Som vi har berättat idag använde Arbetsförmedlingen inte ens hälften av platserna förra året, och länet missade 1,5 miljon i arbetsmarknadspolitiska bidrag.

Rektorn på Litorina folkhögskola i Karlskrona, Agrita Martinsone, tycker att Arbetsförmedlingen gör ett dåligt jobb.
– Jag har blivit upprörd, ledsen och besviken, trögt och tufft är det. Och vi måste få en förbättring för det är Arbetsförmedlingens ansvar att rekrytera, motivera och anvisa ungdomar, säger hon.

Infoträffar
Hon tar som exempel informationsträffar om folkhögskoleutbildning där bara tre av 30 kallade kommer. Här borde det vara obligatorisk närvaro, menar Agrita Martinsone, och de som inte kommer borde få någon sorts reprimand.

Länet har fyra folkhögskolor och ingen av dem har fått samtliga platser fyllda på de fyra år som regeringen anslagit särskilda medel till en folkhögskolesatsning.
– Det känns inte alls bra, det är ju skattepengar som kunde sparat pengar åt kommunerna, säger hon.

Jämshög
Jämshögs folkhögskola fick 14 av 38 platser fyllda förra året, och rektorn Per Andersson tycker att det tyder på ett systemfel hos Arbetsförmedlingen. Men Anders Johansson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby, försvarar Arbetsförmedlingen.

Stängs av
Alla arbetslösa ungdomar får information om hur viktigt det är med utbildning, och det förekommer varje vecka att ungdomar som inte är aktiva stängs av. Anders Johansson menar att problemet är generellt, och förra året stod 3000 platser i hela landet tomma.
– Alltså jag skulle helst vilja fylla de där platserna, säger han.

Och vad är det som hindrar dig? 

– Det är väl att hitta de personerna som tycker att de vill börja, säger Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista