Val 2014

Barnfattigdom ska sättas på agendan inför valet

5:28 min

Ingen fotboll för fotbollsskorna är för dyra. Stulna blöjor. Inställda skolresor. Barnfattigdomen har många ansikten och nu ska den lyftas upp på agendan inför valet, det vill Riksteatern i samarbete med Majblomman och Rädda barnen.

"Det är dyrt att vara fattig" - så heter den föreställning om barnfattigdomen i Sverige som Riksteatern gör i Karlshamn.

Det är ingen klassisk teaterföreställning utan det är en så kallad "läsning".

– Vi sitter ner och läser, men det finns någon sorts gestaltning i den, man läser med inlevelse, förklarar skådespelaren Tomas Norström.

Barns egna berättelser
Berättelserna kommer från barns egna upplevelser. Ingela Gånedal är teaterkonsulent på Riksteatern. Hon berättar att de grävt fram berättelserna och vill lyfta fram dem i ljuset.

Själv har hon en nära relation till barnfattigdom.

– Jag känner att jag får en stor förståelse för vad det handlar om. Jag har varit engagerad i Rädda Barnen i många, men när man får höra barnens berättelser så går det in i hjärtat och hjärnan, säger hon.

– De berättar om hur de inte kan spela fotboll för de har inte råd med skor eller att de inte har råd att köpa blöjor så man måste sno dem. Barn som aldrig får julklappar till exempel.

"Jag vet hur det är själv"
Läsningen genomförs av skådespelaren Tomas Norström. Även han känner igen sig i berättelserna.

– Jag har själv, jag vet hur det kan vara. Helt plötsligt ska det åkas i väg på en skolresa och det tas förgivet att alla ska komma in med pengar. Jag jobbar som frilansande skådespelare och har en inkomst som går upp och ner. Ibland kommer det något och då känner jag ”det var inte så lägligt just nu”. Men det är skuldbelagt och skambelagt att inte ha pengar till barn, säger han.

Syftet med läsningen ska vara att synliggöra barnfattigdomen inför valet.

– Vi vill lyfta frågan på agendan och få folk att förstå att det är ett stort problem för många människor idag, säger Tomas Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista