Sveriges Skolledarförbund känner igen problematiken. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Ordning och reda i skolan utreds

Det ska bli mer ordning och reda i skolan har utbildningsminister Jan Björklund (FP) slagit fast idag.

Hanna Birath: Ekot direktrapporterar och sänder Jan Björklunds presskonferens med start 11.30.

11:12, 25 February 2014

Hanna Birath: Nu kommer utredaren Metta Fjelkner och utbildningsminister Jan Björklund in i lokalen där presskonferensen hålls.

11:31, 25 February 2014

Hanna Birath: Utbildningsminister Jan Björklund inleder med att säga att ordningsproblemen i den svenska skolan är en av huvudorsakerna till de dåliga resultaten i skolan.

11:31, 25 February 2014

Hanna Birath: -- Det handlar om bristande respekt för varandra, lärarna och i klassrummet, säger Björklund.

11:32, 25 February 2014

Hanna Birath: -- På en arbetsplats med väldigt många människor måste man ha respekt för varandra, fortsätter Björklund.

11:32, 25 February 2014

Hanna Birath: -- Det som lider allra mest är de svagaste eleverna. För deras skull måste vi få bättre ordning, säger Björklund.

11:33, 25 February 2014

Hanna Birath: -- Det går inte att säga att lärarna ska fixa detta själva. Det är ett gemensamt ansvar för alla vuxna, säger Björklund.

11:33, 25 February 2014

Hanna Birath: Utredningen som nu tillsätts ska vara klar 31 juli 2014.

11:34, 25 February 2014

Hanna Birath: Björklund menar att valet av utredare speglar inriktningen att stärka läraryrket.

11:34, 25 February 2014

Hanna Birath: Utredaren Metta Fjelkner tar över och inleder med att säga att utredningen är en av de svåraste man kan ta tag i.

11:35, 25 February 2014

Hanna Birath: -- Det finns redan i dag en massa verktyg för att skapa ordning i skolan men kanske kan vi lyfta fram några av verktygen, säger Fjelkner.

11:36, 25 February 2014

Hanna Birath: -- Målet är att fler elever ska uppleva skolan som meningsfull, avslutar Fjelkner.

11:38, 25 February 2014

Hanna Birath: Utredningen ska titta på både högstadiet och gymnasiet men enligt Björklund är ordningsproblemen störst i högstadiet.

11:39, 25 February 2014

Hanna Birath: Svenska elever ligger på ungefär samma nivå som övriga OECD-länder när det gäller frånvaro under hela dagar, däremot högre när det gäller enstaka lektioner, enligt Ekots skolreporter Bengt Hansell som frågar Björklund om svenska elevers höga frånvaro kan bero på att skolorna är dåliga på att lägga sammanhängande scheman. Hansell påpekar också att Pisa-mätningen som visade på en hög nivå av försen ankomst gjordes i samband med stora störningar i den svenska kollektivtrafiken. Björklunds menar i sitt svar att det knappast går att bortförklara ordningsproblemen i den svenska skolan med förseningar i kollektivtrafiken men att utredningen ska titta på även detta.

11:44, 25 February 2014

Hanna Birath: Nu är presskonferensen slut och vi avslutar direktrapporteringen. Vi återkommer inkom kort med en sammanfattande artikel.

11:45, 25 February 2014

Ordningsproblem i skolan är en av huvudorsakerna till de dåliga resultaten i den svenska skolan enligt Jan Björklund och han har idag tillsatt en ny utredning om ordning och reda i skolan.

Metta Fjelkner, tidigare ordförande för Lärarnas Riksförbund kommer att leda regeringens utredning som ska presenteras i juli 2014.

Fjelkner var ordförande för förbundet åren 2000 till 2013 och har varit en skarp kritiker av kommunaliseringen av den svenska skolan.

Bristande respekt
Utbildningsminister Jan Björklund inledde dagens presskonferens med att slå fast att ordningsproblemen i den svenska skolan är en av huvudorsakerna till svenska elevers dåliga resultat. 

– Det handlar om bristande respekt för varandra och lärarna, säger Jan Björklund.

Enligt Björklund ska utredaren titta på både grundskolan och gymnasiet.

Pisarapport
– Ordningsproblemen yttrar sig mest på högstadiet och gymnasiet, men det finns också en uppfattning om att det sker en förskjutning nedåt, säger han.

Björklund aviserade utredningen om ordning och reda i skolan redan i december när Pisarapporten som visade på kraftigt sjunkande resultat för den svenska skolan kom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista