Malin Ankardal är just nu AT-läkare i Jämjö och ordförande för SYLF Blekinge och hon tycker att diskrimineringen mot nyutbildade läkare, ofta unga kvinnor, är allas ansvar. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

En klatsch i rumpan kan vara vardag för läkare

10 min

Var tredje nyutbildad kvinnlig läkare känner sig diskriminierad av både patienter, vårdpersonal och chefer. Gamla dammiga åsikter och normer sitter i väggarna menar AT-läkaren Malin Ankardal.

Bilden av doktorn som en man sitter djupt rotad. Förr var läkare nästan alltid män men idag ser det annorlunda ut. Nu är nästan lika många kvinnor som män läkare och bland yngre är faktiskt en majoritet kvinnor.

Men många yngre kvinnliga läkare känner sig diskriminerade. En ny undersökning som SYLF, Sveriges Yngre Läkares förening, gjort visar att 30 procent av de kvinnliga nyutbildade läkarna någon gång upplevt att de blivit diskriminerade - just på grund av att de är kvinnor.

Läkaren blir "lilla gumman"
Diskrimineringen kan vara kommentarer om utseendet, en klapp i baken eller att bli kallad för "lilla gumman" enligt rapporten.

– Rena sexuella trakasserier är bland det värsta tycker jag, säger AT-läkare och ordförande för SYLF i Blekinge, Malin Ankardal.

Det kan också handla om att läkaren misstas för undersköterska. Något som Malin Ankardal inte tror är lika illa menat utan mer handlar om normer som finns.

Bred diskriminering
– Men när det händer gång på gång är det tröttsamt att behöva förklara. Det är tråkigt att man inte blir tagen på allvar på samma sätt bara för att man är kvinna och ung.

Men det är inte bara unga kvinnor som känner sig diskriminerade. Undersökningen, där intervjuer gjorts med AT- och ST-läkare, visar att diskriminering på grund av ålder, kön, funktionshinder och bakgrund är vanligt.

– En ung kan få höra "ja men du är ju pigg och stark, då kan du ta lite fler nattjourer eller jobbiga pass". När det gäller etnicitet är det framförallt män med utländsk härkomst som har svårt att få jobb trots bra cv, berättar Malin Ankardal.

Prata om det
En anledning till att många går omkring och bär på de här dammiga attityderna fortfarande tror hon beror på att vi inte pratar om det. Men det vill SYLF alltså ändra på nu.

– Bara att man vet om att diskrimineringen förekommer och att SYLF lyfter upp det till ytan tror jag kan göra ganska stor skillnad.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista