1 av 3
Många av oss minns tragedin i höstas då både vuxna och barn omkom efter att en båt började brinna och sjönk utanför den italienska ön Lampedusa. Foto: Luca Bruno/TT
2 av 3
Flygchefen Ronnie Willman håller i planeringen av den svenska insatsen, han berättar att intresset var stort bland de anställda för att delta i EU-operationen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
3 av 3
En båt med överlevande migranter anländer till hamnen i Lampedusa efter en båtolycka. Foto: Italienska kustbevakningen/TT

Svenska kustbevakare ska rädda flyktingar

"Det kan bli riktigt skarpt läge"
1:50 min

För att motverka flyktingtragedier som vid ön Lampedusa skickar Sverige inom kort kustbevakningsflyg till Medelhavet.

På uppdrag av EU:s gränskontrollbyrå Frontex kommer den svenska kustbevakningen med hjälp av flygplan övervaka EU:s gränser vid Medelhavet. Under en månads tid i april är svenska besättningen på plats och förberedelserna pågår nu för fullt.

Letar flyktingbåtar
Karlskronabon Ronnie Willman är chef för Kustbevakningsflyget och han berättar att de har avancerad spaningsutrustning ombord på flygplanet. Bland annat kan de med hjälp av radar leta upp små båtar på cirka 20 mils radie och fotografera och filma på höga höjder.

– Vi kommer att upptäcka väldigt små båtar och fartyg och det vi letar efter är naturligtvis objekt som kan vara flyktingbåtar, säger han.

Handlar det om att stoppa flyktingar eller om att hjälpa flyktingar?

– Det handlar om att hjälpa flyktingar och hjälpa dem så att de blir omhändertagna. Så att de inte hamnar i de här situationerna som har förekommit där nere, att det är överfulla små båtar och folk hamnar i vattnet och till och med drunknar. Det är den situation som vi vill hjälpa till att undvika, säger Ronnie Willman.

Extra livräddningsflottar
Uppdraget är att skapa sig en bild över sjöläget och ge den informationen till  Frontex, som i sin tur fattar beslut om vad som ska göras. Bedöms läget däremot vara en nödsituation så övergår kustbevakningen till att bli en sjöräddningsenhet och har rätt att agera på egen hand.

– Det kan bli riktigt skarpt läge och det räknar vi med, därför kommer vi ta extra livräddningsflottar med oss som vi kan fälla direkt från luften, säger Ronnie Willman, chef för Kustbevakningsflyget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".