Anita Kullring, Anahit Hunanyan och Åse Rubin framför en av Välkomstens dekorationer som barnen och ungdomarna gjort.

Bra start för Välkomsten

4:13 min

Nu har mottagningscentret Välkomsten i Gullberna park i Karlskrona varit i gång sedan november förra året.

Välkomsten fungerar som en sluss in i det svenska samhället för nyanlända barnfamiljer och ensamkommande barn och ungdomar upp till 16 år. Barnen och ungdomarna som kommer dit blir undervisade under en fyraveckorsperiod innan de sedan slussas ut i sina riktiga skolor eller förskolor.

Trots att de bara varit i gång i några månader så känner Åse Rubin, Anita Kullring och Anahit Hunanyan att de redan nu gjort stora skillnader för de barn och ungdomar som varit hos dem.

Många tolkar
De har heller inte stött på några större problem mer än att de har använt sig av fler tolkar än de först trodde.

– Det har visat sig att vi har massor med olika språkgrupper. Vi kan ha fem-sex tolkar här samtidigt. Och det finns risk för att det blir dyrt i längden, säger Åsa Rubin.

Anita Kullring på Välkomsten är också nöjd över starten, men hon skulle gärna se att vissa barn skulle få stanna lite längre än fyra veckor eftersom några kan behöva lite längre tid för att anpassa sig och känna sig trygga.

Landshövdingen på besök
I måndags var Blekinges landshövding, Berit Andnor Bylund, på besök för att lära sig mer om centrets verksamhet.

– Det här är en väldigt varierad verksamhet som är anpassad efter varje person. Det gör att mottagandet och introduktionen till skolan eller förskolan blir väldigt, väldigt bra för de här barnen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista