Ett gemensamt bolag ska leda till att de drabbade ska få snabbare hjälp. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Vill försöka undvika vattenläckor

1:32 min

Med hjälp av det nystartade bolaget Skåne Blekinge Vatten AB hoppas bolagets fyra ägarkommuner att man ska kunna ge snabbare hjälp vid läckor.

Det är Osby, Östra Göinge, Bromölla och Olofströms kommun som har gått ihop i ett gemensamt bolag som ska driva avlopps- och vattenfrågor.

– I akuta situationer finns det möjlighet att snabbare rycka ut med en större personalstyrka, säger bolagets ordförande Tommy Johansson.

Om man jämför VA-taxorna i de olika kommunerna så ser man snart att kommuninvånarna i Östra Göinge betalar mer än vad de andra kommunernas invånare gör.

Men det är inte bolaget som bestämmer nivån på taxan. Det är ett politiskt beslut som tas i kommunfullmäktige. Men visst finns det en möjlighet att något kan komma att hända med taxorna. 

– Den här typen av bolag, om man tittar i övriga Sverige, gör att det oftast blir en utjämning på taxor och även standarden, säger Tommy Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista