Bertil Stenberg kan inte svara på om hälften av grundskoleeleverna i Olofströms kommun får modersmålsundervisning. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Brist på lärare orsak till begränsad språkundevisning

"Det är svårt att hitta kompetenta människor"
6:14 min

Bara hälften av alla elever i grunskolan som har rätt till hemspråksundervisning använder sig av det, enligt en ny rapport från Skolverket.

Enligt Bertil Stenberg, samordnare i Olofströms kommun för modersmålsundervisning, är det en rättighet som alla elever ska kunna ta del av.

– Men det är svårt att hitta lärare som kan undervisa i språken, för det är lite speciellt, säger Bertil Stenberg.

Olofströms kommun följer en förodning som säger att minst fem elever ska prata samma språk för att kommunen ska börja undervisa i det. I dagsläget är det hundratrettiofem elever som har modersmålsundervisning i tio olika språk. I första hand söker Bertil Stenberg efter behöriga lärare i modersmålsundervisning men får ibland nöja sig med dem som har viss erfarenhet.

– Vi har ju inte det kravet i det nya med behörighet och detta att modersmålslärarna ska vara behöriga eller ha lärarlegitimation, så där är vi lite friare, säger Bertil Stenberg.

Svenska minoritetsspråk

  • Finska
  • Samiska
  • Meänkieli
  • Romani chib
  • Jiddisch

Källa: Språkrådet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".